Champagne er en mousserende vin, som bliver høstet i den nordøstlige del af Frankrig også kendt som Champagne-området.
Det er bestemt ikke nemt, at finde rundt i den store jungle af forskellige champagner - så hvilken én skal man vælge? Det kommer an på, om du foretrækker tør, sød eller måske den lige midt imellem. Hvorvidt den er tør eller sød, afhænger nemlig af doseringen af sukker i vinen - desto mere tilsat sukker, desto sødere vil den være og omvendt.
Der findes en bred vifte af smagsvarianter, men for at gøre det mere overskueligt, har vi valgt de 6 hyppigste. Med denne guide er du klædt godt på i din jagt efter din kommende favorit champagne.
Zero dosage / brut nature
Dette er den knastørre Champagne, som er produceret med druernes naturlige sukkerindhold, hvilket ofte efterlader en noget tør, men samtidig let og syrlig champagne. Her får du ofte den “rene” oplevelse fra champagneproducenten.
Ekstra Brut
Den næste kategori som vi vil introducere dig for er “meget tør champagne”, dog ikke nær så tør som en “zero dosage”. Ekstra brut er til en intens smagsoplevelse, hvor kvaliteten af druerne og kælder arbejdet virkelig kommer frem.
Her kan vi anbefale den enestående champagne lavet på nøje udvalgte reserve vine, Veuve Clicquot extra brut extra old 2. Der tilbyder yderst meget for pengene.
Brut
Brut er det franske ord for tør, så vi har igen med en tør champagne at gøre. Det er den klassiske tørre vin og måske den mest almindelige champagne af dem alle, som går godt til langt de fleste salte snacks. En større del af de kendte champagner er “brut”.
I brut kategorien findes der en bred vifte af vidundere, som hver især er meget forskellige.
En champagne som langt de fleste har smagt, eller har hørt om, er Möet & Chandons Brut Impérial.
Dette er klart én af huset anbefalinger til en brut champagne. Det er den perfekte velkomstdrink, med en fyldig smag, som vil falde i god jord hos størstedelen af selskabet. En ekstra bonus ved Moët’en er, at den ligger i et prisleje, som er til at have med og gøre. Her kan man teste en kvalitetschampagne af, og se hvorvidt Brut er det rette for én.
Et andet vidunder under brut kategorien, er en flaske fra Dom Perignon, nemlig deres Vintage 2013. Her har vi en champagne fra øverste hylde, der ikke kan beskrives godt nok på tekst, som virkelig bare skal prøves. En champagne der er sprængt fyldt med aroma.
Sec
En sødere vin end “Brut”, men er stadig en smule tør.
Da det er en sødere vin, kan den anbefales til nytårsaften til kransekagen.
Demi Sec
Denne halvsøde variant er ligeledes ideel til søde snacks, eller til personen, som ikke er til den tørre og intense smag.
Her anbefaler vi en Veuve Clicquot Demi-Sec, som tilbyder en blød og mild smagsoplevelse i den søde ende. Denne champagne egner sig vældig godt til søde desserter. Dette kunne eksempelvis være et godt bud på nytårschampagnen sammen med kransekagen.
Doux
Den meget søde vin, som kan nydes som en dessert.
Grundet den meget søde smag, kan denne type sagtens klare at blive tyndet op, og er særlig god til drinks. Du kan derfor roligt tilsætte isterninger, jordbær eller andet friskt i glasset, uden frygten for om smagen vil blive forringet.
Vores absolutte yndlings champagne i denne kategori er en Veuve Clicquot Rich, som egner sig yderst godt til at blive tyndet op til drinks, eller tilsat diverse frugter og is for en mere eksotisk oplevelse. Dette gør den ideel til sommerens varme temperaturer.