Champagne temperatur og champagne opbevaring: Sådan skal du behandle dine gyldne dråber

Der er mange, som sætter pris på et godt glas champagne - specielt til festlige anledninger som fødselsdage, nytårsaften eller lignende. Men samtidig er der nok også en del, som er lidt i tvivl om, hvordan de opbevarer champagne korrekt, samt hvilken temperatur det er ideelt at servere champagne ved.

Derfor har vi skrevet denne lille guide til, hvordan man bedst opbevarer sin champagne. Samtidig forklarer vi, hvilken temperatur der er bedst at servere ved, således at du kan få den bedst mulige champagne-oplevelse.

Hvordan skal champagne opbevares?

Når vi snakker om opbevaring af champagne, er der to forskellige scenarier at at tage fat i. Dels kan du have købt en flaske lækker champagne, som du forestiller dig, at du vil nyde indenfor den kommende fremtid. Hvis det er tilfældet, vælger mange at smide champagnen i køleskabet med det samme og opbevare den dér.

Og det kan godt være en okay løsning. Men det kræver altså også, at champagnen skal drikkes indenfor et par dage. Hvis champagnen opbevares i køleskabet i længere tid end det, begynder det at være potentielt skadeligt for de gyldne dråber.

I så fald kan korkproppen nemlig tørre ud på grund af manglende fugt. I takt med at korkproppen tørrer ud, vil den forsegling der er mellem flaske og prop blive løsnet. Det vil i så fald betyde, at champagnen ilter hurtigere, og dermed ændres aromaen og smagen.

Hvis champagnen skal opbevares i længere tid, bør man tage nogle andre forholdsregler. Overordnet set, gælder der de samme regler for opbevaring af champagne, som der gælder for andre typer af vin. De skal gerne placeres mørkt (champagne er endnu mere lysfølsom end andre vine), relativt køligt (10-14 grader) og et sted hvor der ikke er de store temperaturudsving.

Når champagnen skal opbevares i længere tid, er det også bedst, hvis den opbevares liggende ned, og ikke stående oprejst.

Hvor lang tid kan champagne opbevares?

Hvis champagnen bliver opbevaret korrekt, kan det sagtens ligge flere år og vente på at blive drukket. Hvis det er Non Vintage champagne, kan det sagtens ligge 2-4 år uden problemer. Er det en Vintage champagne kan den opbevares i endnu længere tid. Selvom de ofte har lagret 5-10 år inden de overhovedet kommer til salg, kan de sagtens opbevares i flere år i din vinkælder også.

Effekten at opbevare sin champagne i længere tid, vil ofte være, at champagnen får lidt mere syre, bliver mere cremet og få lidt blødere bobler.

Hvilken temperatur skal champagne serveres ved?

Når det kommer til champagne og den rette temperatur at servere ved, er der formentlig mange der griber det lidt forkert an. Mange vælge nemlig at servere champagnen direkte fra køleskabet, hvilket betyder at champagne har en temperatur på omkring fem grader, eller måske endda under, alt efter hvor koldt køleskabet er indstillet.

Og det er altså en lidt for lav temperatur i forhold til at få det maksimale ud af champagnen. Ideelt set, skal serveringstemperaturen på en champagne gerne være omkring 9-11 grader. Generelt siger man, at jo bedre en champagne, jo højere end serveringstemperatur har den godt af. Hvis champagnen serveres ved en for lav temperatur, vil du opleve, hvordan boblerne er relativt hårde, og at smagen nærmest er bidende.

Så hvis din champagne har stået i køleskabet, har den altså godt af at stå ude, inden den skal drikkes. Har den omvendt stået i vinkælder eller lignende, vil den have godt af en hurtig tur i køleskabet eller i en is-spand, for at få den ned på den ønskede temperatur.

Det er vigtigt at understrege, at dette bare er vores råd til optimal servering af champagne. Champagne, og vin generelt, handler meget om personlige præferencer. Derfor kan det sagtens være, at du synes bedre om en champagne som har en lavere eller højere temperatur, end de vi foreslår.

Så prøv dig frem og find den temperatur, som du bedst kan lide champagne ved.