Champagne-distriktet er placeret i den nordlige del af Frankrig, cirka 125 kilometer nordøst for Paris. Som mange nok ved, skal mousserende vin været lavet i dette distrikt, før det må kaldes champagne. Selvom champagne er meget kendt som brand, er det faktisk en relativt lille del af den samlede mængde mousserende vin, som reelt er champagne.
Det er således kun cirka hver 12. solgte flaske mousserende vin, som stammer fra Champagne-distriktet.
Distriktet Champagne har en rig historie indenfor vinproduktion, og det menes at der har været dyrket vin i området siden romertiden. Først af munke i klostre og kirker, men sidenhen af deciderede vinbønder.
Men champagne som vi kender det i dag, har været kendt siden 1700-tallet. I starten var metoden en smule anderledes end den er nu, men siden slutningen af 1800-tallet har man faktisk produceret champagne på mere eller mindre samme måde, som det gøres i dag.
Dengang var næsten al den mousserende vin der kom ud af Champagne-distriktet dog sød, hvor det i dag langt overvejende er tørre vine, der kommer derfra. Hvis du vil smage på de lækre bobler fra Champagne-distriktet, kan du udforske vores store udvalg af champagne.
Ønsker du at læse mere om mousserende vine generelt, kan du læse vores store guide til mousserende vine.
Geografi og klima i Champagne-distriktet
Champagne-distriktet er med sin nordlige placering lidt af et risikofyldt område at dyrke vin i. Placeringen medvirker nemlig til, at kvaliteten af høsten kan svinge en del fra år til år. Det er bl.a. også derfor, at nogle flasker champagner er lavet på druer fra forskellige årgange.
Men samtidig vurderes Champagne-distriktets nordlige placering, og ikke mindst jorden i distriktet, også at være en af grundstenene i den store succes som champagne har.
Den er nemlig særdeles kalkholdig, hvilket giver de mousserende vine et helt særligt præg.
Mange af de landsbyer som har fået Grand Cru klassifikationen ligger således i Champagne-distriktets mest kalkholdige områder.
Hvad betyder Grand Cru?
Grand Cru er en klassifikation, som de særligt gode landsbyer i Champagne-distriktet får. I Champagne-distriktet er de mange forskellige landsbyer (teknisk set kommuner) klassificeret efter, hvor god vinen derfra er. Kvaliteten måles i procent, og går fra 80-100%.
Det er således kun de landsbyer i Champagne-distriktet der opnår en score på 100%, som må kalde sig Grand Cru. Hvis scoren er mellem 90-99%, kan man i stedet kalde sig Premier Cru.
Grand Cru er derfor særligt fint, da kun 17 landsbyer har fået denne klassificering, ud af en pulje på flere hundrede champagne-producerende landsbyer i Champagne-distriktet.
Druesorter der dyrkes i Champagne-distriktet
Der er i alt syv forskellige druesorter, som er tilladt at dyrke i Champagne-distriktet. Det er dog tre af dem, som står for 99% af produktionen af champagne.
De tre druesorter er: Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier.
De fire knap så anvendte druesorter er: Arbane, Pinot Blanc, Fromonteau Gris og Petit Meslier.
Det kommer måske bag på nogen, at den lyse champagne primært bliver dyrket på røde druer. Grunden til at champagne ikke tager farve fra de røde druer er, at farven sidder i drueskallen. Og da drueskallen fjernes umiddelbart efter at druerne er presset, tager selve druesaften altså ikke farve fra skallen.
Hvis du vil læse mere om de druer der bliver brugt til champagne, kan du læse mere druer i champagne her.
Ofte stillede spørgsmål
Hvor ligger Champagne området?
Champagne-distriktet ligger i den nordøstlige del af Frankrig, cirka 125 kilometer nordøst for Paris.
Er der en by der hedder Champagne?
Nej. Champagne er navnet på den region i Frankrig, som al champagne bliver dyrket i.
Hvilket land kommer Champagne fra?
Al champagne kommer fra Champagne-distriktet i den nordøstlige del af Frankrig.
Hvad er trykket i en champagne?
Trykket i champagne vil være på cirka 6 bar.