Champagne er en del af enhver nytårsaften. Drikken er så stærkt forbundet med årsskiftet, at næsten 25% af al champagne bliver købt i ugen op til nytår.

Den mousserende vin blev først populariseret blandt aristokratiet til bryllupper, royale begivenheder og andre store festligheder. I midten af 1800-tallet havde dens popularitet blandt overklassen bredt sig til resten af befolkningen. 

Sådan vælger du den bedste champagne til din nytårsaften

dom-perignon-champagne-vintage

Den verdenskendte Dom Perignon er et populært valg til den ekstravagante nytårsaften

Nytårsfejringer indbyder til lidt luksus. Derfor bliver champagne ofte valgt foran andre mousserende vine, når vi skal fejre årsskiftet.

Hvis du leder efter den bedste champagne, uanset anledningen, finder du den hos PremiumBottles. Vi har et stort og bredt udvalg af champagne i alle prisklasser, både søde (demi-sec) og tørre (Brut).

Der er dog et par overvejelser, der kan hjælpe dig på vej, når du skal vælge den champagne, du vil byde det nye år velkommen med.

Går din champagne godt til maden?

En vigtig overvejelse, når du skal vælge din champagne er, hvorvidt de stemmer godt overens med de retter, I skal spise. For nytårsaften er en højtidelighed, der i høj grad også handler om mad. Er du til Caviar, anbefaler vi at besøge vores søster hjemmeside www.premiumcaviar.dk

Du kan også få inspiration til kombinationen mellem Champagne og mad på vores blog food pairings. Vi har faktisk også lavet denne guide, hvor vi kommer ind på de perfekte parringer af mad og champagne.

Når du sammensætter din egen middag med Champagne er der to overordnede principper, du kan følge: parring eller balance.

Parring – vælg en champagne til nytår, der minder om retten

Når du parrer en champagne med mad, vælger du en smag, der minder om hinanden. Det kunne for eksempel være krydret mad til en krydret/kraftig rosé champagner eller let/lys mad til en let tør champagner - fx Den Gule Enke fra Veuve Clicquot.

Balance – vælg en champagne til nytår, der skaber kontrast

Du kan også vælge at balancere retten med champagne. Dvs så den ene er en frisk ret til en tør Champagne. Hvis du for eksempel serverer østers eller andet godt fra havet, vil det ofte passe godt sammen med en mere tør champagne fra fx Moët & Chandon.

Vintage champagne eller ej til nytårsaften?

Når man skal udvælge en champagne til ens nytårsaften, vil man ofte have lyst til at gå lidt udover det sædvanlige. Det kan du gøre med en vintage-champagne.

Champagne har normalt ikke årgange, men de store producenter udvælger dog ofte de bedste druer og langtidslagrer dem i minimum tre år for at skabe vintage- eller årgangschampagne. Du kan få vintage-champagne i alle tre druesorter: Chardonnay, Pinot Noir eller Pinot Meunier.

Vintage-champagne har ofte en mere fyldig og rund smag med tydelige smagsnoter. Det vil typisk være muligt at dufte og næsten smage området, den stammer fra.

For ikke at mindske champagnens smagsindtryk, anbefaler vi, at du kun drikker vintage champagne sammen med relativt enkle retter. Ellers kan du nemlig risikere, at du overvælder de enkelte smagsnuancer og sanseindtryk.

Par din champagne med det rette barudstyr

Skal du servere champagne til nytår, kan vi anbefale vores lækre barudstyr. Det kunne være elegante champagneglas eller en lækker isspand til afkøling af boblerne.

Champagneglas fås i flere forskellige former og størrelser. De smalle glas, vi traditionelt kender som champagneglas, bliver også kaldt “Flûte à Champagne.” Denne type af champagneglas er designet til at holde på bruset i længere tid ved at give champagnen så lidt overfladeareal som mulig. Det betyder flere bobler. Og jo flere bobler champagnen har, jo stærkere smag og aroma har den.

 

26. november, 2019 — Thomas Bogh