Ægtemanden døde af feber
Veuve betyder enke på fransk. At den champagne flest danskere i dag kender navnet på er Veuve Clicquot med tilnavnet Den Gule Enke, skyldes en ung, fransk kvinde ved navn Barbe-Nicole Clicquot Ponsardin. Madame Clicquot, som hun blev kaldt, mistede sin mand efter kun syv års ægteskab, da han døde af en uforklarlig feber og efterlod hende med en datter på tre år og firmaet Clicquot Champagne, som han havde investeret rub og stub af familiens formue i.
Enke og enlig mor som 27-årig
Året var 1805, Madame Clicquot var 27 år, og hun vidste intet om champagne, vinproduktion eller om at drive en forretning. På trods af at det for 200 år siden var ekstremt kontroversielt, at en kvinde beskæftigede sig med andet end børn og broderi, besluttede den godt begavede og viljestærke Madame Clicquot sig for selv at sætte sig i spidsen for sin mands virksomhed og føre den videre. Det skulle vise sig at være en klog beslutning. Efter hårde tider, hvor Madame Clicquot måtte sælge sine smykker og låne penge for at holde virksomheden kørende, lykkedes det hende at ramme en guldåre ved at få hul igennem til Zarens hof i Rusland og udvikle andre nye markeder, hvor hun kunne forøge salget af sin mands Clicquot Champagne, som hun i mellemtiden havde døbt om til Veuve Clicquot.
Revolutionerede champagnefremstilling
Selvom Madame Clicquot døde i 1866, bærer hun stadig en stor del af æren for at champagne er den fantastiske, sprudlende, krystalklare drik vi kender i dag. Det var hende, som udviklede den proces i champagnefremstillingen, der hedder remuage, som alle champagneproducenter siden tog til sig, og som den dag i dag stadig bruges hos små eller meget traditonelle champagneproducenter, hvor champagnen stadig bliver lavet af hænder og ikke maskiner.
Savede huller i køkkenbordet
Allerede året efter sin mands død, begyndte Madame Clicquot at arbejde på at løse det problem, at champagne for 200 år siden ofte var en noget uklar og mindre boblende affære, end vi kender i dag, fordi man dengang var nødt til at hælde vinen om for at fjerne bundfaldet, hvilket sjældent lykkedes helt. Den driftige Madame fik savet huller i en køkkenbordplade. I hullerne placerede hun champagneflaskerne med bunden opad, og derefter rystede og drejede hun dem systematisk hver anden eller tredje dag, indtil alt bundfaldet havde samlet sig i flaskens hals. Metoden betyder, at når halsen så dryppes så i en iskold væske, så indholdet fryser til is, kan den lille prop af bundfald fjernes, uden at champagnen fosser ud. Det forhindrer, at vinen mister sine skønne bobler eller kommer i kontakt med ilt, gør vinen dårlig og mindre holdbar.
En god leder ansætter gode folk
Ingen leder klarer sig uden gode folk, og Madame Clicquot havde et skarp øje for at hyre de rigtige folk, der iblandt sin kældermester, der hjalp hende med at forfine remuage-systemet og en dygtig og frem for alt ærlig forretningsmand, som arbejdede for hende i 50 år. Han hed Edouard Werlé og blev hendes ven og forretningspartner. Da hun døde som 89-årig i 1866, efterlod hun firmaet til ham.